Różne typy okapów – kuchnia i jej aranżacja
Okap kuchenny traktowany jest jako obowiązkowy sprzęt do każdej kuchni i warto się nad nim zastanowić, jeśli akurat aranżuje się lub remontuje kuchnię. Okap kuchenny to nie zawsze jest łatwy wybór, ponieważ na rynku dostępne są różne rodzaje.
Wybierając okap należy zwrócić uwagę nie tylko na to, aby pochłaniał zapach, ale również na to, aby pozbywał się z kuchni pary wodnej, czyli nadmiaru wilgoci. Nadmierna wilgoć może zaowocować poważnym problemem, jakim jest zawilgocenie ścian. Również niekorzystna jest niesiona z parą tłusta “mgiełka”, która najczęściej osiada na suficie i meblach, ponieważ za jej sprawą do mebli przywiera kurz. Jak więc wybrać ten idealny okap?
Bardzo dużo informacji na temat aranżacji kuchni, jak i okapów można znaleźć na stronie www.agd-pot.pl.
Wyciąg kuchenny i pochłaniacz
Do wyboru są dwa rodzaje okapów: wyciągi i pochłaniacze. Wyszczególniają wyciąg ma za zadanie zasysać powietrze z parą i niepożądanymi zapachami i “wyrzucać: je na zewnątrz. Z racji na taką konstrukcję najczęściej podłączany jest do przewodu kominowego. Pracuje on w układzie otwartym.
Z kolei pochłaniacz działa na bardziej skomplikowanych zasadach. Pracuje w układzie zamkniętym. Pobrane przez niego powietrze oczyszczane jest z tłuszczu, zapachów i dymu, a następnie z powrotem wydmuchane do kuchni. Pochłaniacze są dziś powszechniej stosowane niż wyciągi – a to dlatego, że w wielu kuchniach nie ma możliwości podłączenia okapu do przewodu kominowego.
Wybór konkretnego okapu
Jeśli już ustali się, czy warto wybrać wyciąg kuchenny czy jednak lepiej pochłaniacz, należy zainteresować się rodzajami okapów, które są następujące:
- okap podszafkowy,
- okap kominowy
- okap sufitowy,
- okap teleskopowy.
Okapy podszafkowe nadają się do kuchni, w których nie gotuje, nie piecze i nie smaży się zbyt intensywnie. Zajmują mało miejsca, więc idealnie sprawdzą się nawet w malutkich aneksach kuchennych. Ich minusem niestety jest słaba wydajność.
Okapy kominowe należą do najprostszych i najbardziej klasycznych okapów przyścienne z charakterystycznym kominem podłączonym do otworu wentylacyjnego. Takie okapy są bardzo wydajne oraz stosunkowo niedrogie i pewnie dlatego tak często można je zobaczyć w polskich kuchniach. Tego typu okapy mają najczęściej stalowe wykończenie i proste, geometryczne kształty, dzięki czemu mogą być ozdobą nowoczesnej kuchni.
Nad kuchenną wyspą sprawdzi się montowany do sufitu okap wyspowy, ponieważ nad wyspą kuchenną brakuje ścian. Okapy wyspowe odznaczają się wysoką wydajnością, z reguły są też pokaźnych rozmiarów, a to dlatego, że montuje się je przeważnie w dużych pomieszczeniach.
Z kolei do mniejszej kuchni nadaje się okap teleskopowy montowany pod szafką i włączany przez rozciągnięcie części roboczej. Główny mechanizm okapu teleskopowego oraz powierzchnia pochłaniająca stanowią dno szafki kuchennej, w której zamontowane jest urządzenie. Okapy teleskopowe są zwykle wydajniejsze od podszafkowych, a w szafce, w której zamontowano urządzenie, można przechowywać naczynia kuchenne lub przyprawy, więc dodatkowo zyskuje się miejsce do przechowywania.
Parametry dotyczące wyboru okapów
O skuteczności działania okapów decyduje wydajność, która określana jest w m3/h. Wydajność powinna wynosić minimum sześciokrotność wielkości kuchni. Warto wybrać model, dla którego producent określa wydajność rzeczywistą obliczoną dla każdego poziomu pracy.
Wybór okapów kuchennych nie jest łatwy, dlatego warto skorzystać z tych porad lub warto porozmawiać ze specjalistami. W kwestii innych wyborów kuchenny warto sprawdzić informacje tutaj. W internecie jest bardzo wiele różnych poradników, dlatego w razie problemów można korzystać z profesjonalnej pomocy.